WHATSAP İLETİŞİM

Tarihi sinagogda tarihi fotoğraf sergisi

Yaşam (HM) - Haber Merkezi | 14.03.2022 - 23:15, Güncelleme: 14.03.2022 - 23:50
 

Tarihi sinagogda tarihi fotoğraf sergisi

İzmirli Fotoğraf Sanatçısı Selim Bonfil’in, “Foto Gagin Gözünden İzmir Yahudileri ve Karataş” fotoğraf sergisi Etz Hayim Sinagogu’nda İzmirliler ile buluşuyor.
HABER MERKEZİ / İzmir’in sinagogları arasında önemli bir yere sahip olan Kemeraltı 937 Sokak’ta bulunan Etz Hayim Sinagogu, İzmirli Fotoğraf Sanatçısı Selim Bonfil’in kentin ilk fotoğrafhanelerinden biri olan ve 1902 ile 1968 yılları arasında faaliyet gösteren Foto Gagin’in fotoğraflarından oluşan “Foto Gagin Gözünden İzmir Yahudileri ve Karataş” adlı sergisine ev sahipliği yapacak. İzmir Musevi Cemaati Vakfı'nın Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirdiği “Despertar(Uyanış) İzmir” adıyla bilinen “İzmir Musevi Cemaatini Kapsayıcı Liderlikle Güçlendirme Projesi” kapsamında 21- 25 Mart 2022 tarihleri arasında 11.00- 19.00 saatleri (Cuma 16:00’ya kadar) arasında ziyaret edilebilecek sergide Foto Gagin tarafından çekilen stüdyo fotoğrafları, düğün- aile fotoğrafları, o dönemin Karataş semtini ve semtteki yaşamı anlatan 140 fotoğraf yer alacak. Ayrıca Karataş hakkında araştırma ve anı kitapları olan yazarlardan yapılan alıntılar da serginin belgesel niteliğine katkı sağlayacak. Foto Gagin Projesi’nin bir tesadüf sonucu ortaya çıktığını anlatan Selim Bonfil, “Yaklaşık on yıl önce eşim ile birlikte İzmir Yahudileri üzerine sözlü tarih çalışmaları yapmaya başladık. Bu çalışma sırasında ailelerin fotoğraf albümlerinde Gagin damgasına sıkça rastladım. Araştırmalarımın sonucunda Gagin’in kurucusu Aleksandro Gagin’in Arjantin’deki torununun oğluna, onun aracılığı ile de Gagin Ailesi’ne ulaştım. Ellerindeki fotoğrafları benimle paylaştılar. Bunlara çeşitli sahaflarda ve tanıdık ailelerde bulduğum fotoğraflar da eklendi. Hazine böylece oluştu. Sonrası, bu hazineyi Karataş’ta zaman ve mekan perspektifiyle derlemeye kaldı” dedi. Çalışmanın yaklaşık 6 ay sürdüğünü belirten Bonfil, “Stüdyoda çekilmiş çok sayıda portre, aile fotoğrafı, düğün fotoğrafı, fotoğrafhaneden görüntülerin yanında Karataş semtine ait çok sayıda fotoğrafa ulaştım. En çok dikkatimi çeken konu o dönemde Karataş’ta yaşayan Yahudi, Müslüman, Rum, Ermeni ve bütün azınlıklar arasındaki sevgi ve saygı. Aralarındaki bağ o kadar kuvvetliymiş ki fotoğraflara bakınca kimin Yahudi kimin Müslüman olduğunu ayırt etmenin imkanı yok” diye konuştu. Bonfil sergide yer alan fotoğrafların fotoğraf meraklılarına dönemin fotoğraf sanatı konusunda pek çok ipucu vereceğini de sözlerine ekledi.
İzmirli Fotoğraf Sanatçısı Selim Bonfil’in, “Foto Gagin Gözünden İzmir Yahudileri ve Karataş” fotoğraf sergisi Etz Hayim Sinagogu’nda İzmirliler ile buluşuyor.

HABER MERKEZİ / İzmir’in sinagogları arasında önemli bir yere sahip olan Kemeraltı 937 Sokak’ta bulunan Etz Hayim Sinagogu, İzmirli Fotoğraf Sanatçısı Selim Bonfil’in kentin ilk fotoğrafhanelerinden biri olan ve 1902 ile 1968 yılları arasında faaliyet gösteren Foto Gagin’in fotoğraflarından oluşan “ Foto Gagin Gözünden İzmir Yahudileri ve Karataş” adlı sergisine ev sahipliği yapacak.

İzmir Musevi Cemaati Vakfı'nın Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirdiği “Despertar(Uyanış) İzmir” adıyla bilinen “İzmir Musevi Cemaatini Kapsayıcı Liderlikle Güçlendirme Projesi” kapsamında 21- 25 Mart 2022 tarihleri arasında 11.00- 19.00 saatleri (Cuma 16:00’ya kadar) arasında ziyaret edilebilecek sergide Foto Gagin tarafından çekilen stüdyo fotoğrafları, düğün- aile fotoğrafları, o dönemin Karataş semtini ve semtteki yaşamı anlatan 140 fotoğraf yer alacak. Ayrıca Karataş hakkında araştırma ve anı kitapları olan yazarlardan yapılan alıntılar da serginin belgesel niteliğine katkı sağlayacak.

Foto Gagin Projesi’nin bir tesadüf sonucu ortaya çıktığını anlatan Selim Bonfil, “Yaklaşık on yıl önce eşim ile birlikte İzmir Yahudileri üzerine sözlü tarih çalışmaları yapmaya başladık. Bu çalışma sırasında ailelerin fotoğraf albümlerinde Gagin damgasına sıkça rastladım. Araştırmalarımın sonucunda Gagin’in kurucusu Aleksandro Gagin’in Arjantin’deki torununun oğluna, onun aracılığı ile de Gagin Ailesi’ne ulaştım. Ellerindeki fotoğrafları benimle paylaştılar. Bunlara çeşitli sahaflarda ve tanıdık ailelerde bulduğum fotoğraflar da eklendi. Hazine böylece oluştu. Sonrası, bu hazineyi Karataş’ta zaman ve mekan perspektifiyle derlemeye kaldı” dedi.

Çalışmanın yaklaşık 6 ay sürdüğünü belirten Bonfil, “Stüdyoda çekilmiş çok sayıda portre, aile fotoğrafı, düğün fotoğrafı, fotoğrafhaneden görüntülerin yanında Karataş semtine ait çok sayıda fotoğrafa ulaştım. En çok dikkatimi çeken konu o dönemde Karataş’ta yaşayan Yahudi, Müslüman, Rum, Ermeni ve bütün azınlıklar arasındaki sevgi ve saygı. Aralarındaki bağ o kadar kuvvetliymiş ki fotoğraflara bakınca kimin Yahudi kimin Müslüman olduğunu ayırt etmenin imkanı yok” diye konuştu. Bonfil sergide yer alan fotoğrafların fotoğraf meraklılarına dönemin fotoğraf sanatı konusunda pek çok ipucu vereceğini de sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve karsiyakalim.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.